Performans ödevi; çocuğun gelişimini ve ders başarısını olumlu yönde etkilemesi için getirilen bu yöntem zaman içerisinde velilerin el becerisine dayanan bir rekabet sistemine dönüşmüştür. Değerlendirme ölçütleri velilerin evde gösterdikleri kes-yapıştır çalışmalarına dayanarak verilmeye başlanmıştır. Öyle ki “Sen performanstan kaç aldın?” diye birbirlerine soran velilere şahit olanlar vardır.
Performans ödevi bu algıya ulaşmasında maalesef eğitimcilerin de payı olduğu düşünülmektedir. Okul saatleri esnasında yapılması gereken performans ödevi çoğu zaman ders saatlerinin yetersiz olmasından ya da müfredatın yoğunluğundan kaynaklı olarak ev ödevi olarak verilmekte ve maalesef sonuçtan da istenen verim alınamamaktadır. Burada yaşanan sorun öncelikli olarak eğitimcilerin bu çalışmaları o ders saatine sığdıracak şekilde planlamalarıyla çözülebilir. Buna rağmen bir veli olarak çocuğunuz evde performans ödevi yapmak zorunda kalıyorsa, yapmanız gereken çocuğunuzu kontrol etmektir. Onun elinden alıp yaptığınız bir çalışma, bir araştırma belki performans ödevinden o an için yüksek not almasını sağlayacaktır fakat uzun vadede büyük zararlara sebebiyet verecektir. Kendi çabasıyla kendi emeğiyle yaptığı çalışmadan ise hem zevk alacak, hem yeni bir ürün, bir tasarım ortaya çıkarmanın başarısını tadacak hem de o dersle o konuyla ilgili bilgilerini pekiştirecektir. Aksi halde o notu çocuğunuz değil siz almış olacaksınız. Bu sebeple başarısına ortak olduğunuz gibi başarısızlığında da payınız olacaktır.
Performans ödevlerinde dikkat edilecek önemli hususlardan biri özgünlüktür. Bu yüzden çocuğunuzun fikirlerine saygı duyun. Mutlaka orijinal bir şeyler söylemeye çalışıyordur. Yapmanız gereken sadece onu dinlemek ve çalışmasını yaparken yanında olmanızdır. Anne baba olarak ona yardımcı olmak tabi ki ödeviniz ama yardımcı olmakla ödevi üstlenmek arasındaki ince çizgiyi sizlerin belirlemesi gerekmektedir.
Diğer bir hususta performans ödeviyle ilgili verilen değerlendirme ölçütlerindeki kıstaslara uygun halde ödevi tamamlamaktır. Orada ödevle ilgili her ölçüte kaçar puan verileceği belirtilmiştir. Örneğin; araştırma yapılmışsa on puan, yazı güzelliği on puan, ürünün özgü olması yirmi puan şeklinde. Bu noktalara dikkat ettiğiniz zaman en yüksek notu almamak için önünüzde hiçbir engel yoktur.
Performans ödevlerinin çocuklarımız tarafından yapıldığı takdirde faydalı olacağını sakın unutmayalım.
Yorumlar
Yorum Gönder