Fırında Sütlaç Tarifi

Fırında Sütlaç İçin Gerekli Malzemeler

*1 litre süt
* Yarım su bardağı pirinç
* 1,5 bardak su
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 yemek kaşığı buğday nişastası+yarım bardak su
* 1 adet yumurtanın sarısı
* 1 adet damla sakızı

Fırında Sütlaç ’ın Hazırlanışı

Sütlacın yapımına yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzerek başlıyoruz. Tencereye 1,5 bardak suyu koyuyoruz ve yıkadığımız pirinçleri ilave ederek pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Su azaldığında 1 litre sütü de tencereye ilave ediyoruz. Süt ile beraber pirinçlerin iyice yumuşadığından emin olana kadar pişirme işlemine devam ediyoruz. Bu süreç yaklaşık olarak 10 dakika sürecektir.
Pirinçler yumuşamaya başladığı zaman 1,5 su bardağı şekeri de ilave ederek karıştırıyoruz. Az şekerli seviyorsanız 1 su bardağı, çok şekerli seviyorsanız 2 su bardağı şeker kullanmanız yeterli olacaktır. Bu aşamada sütün taşma yapmaması için tencerenin kapağını kesinlikle kapatmayınız.

Şekerle beraber pirinçler pişmeye devam ederken başka bir kabın içerisinde yarım bardak su ile beraber 1 silme yemek kaşığı nişastayı pürüz kalmayacak şekilde karıştırıyoruz. Ardından tencereye karıştırarak ilave ediyoruz. Damla sakızını da bu aşamada ekledikten sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. (Damla sakızlı çikletlerden de kullanabilirsiniz.)

Sütlacı ağır ateşte üzeri göz göz olana kadar pişirdikten sonra ateşten alıyoruz. Bir kepçesini ayrı bir kaba alıp soğutuyoruz. Geri kalan kısmını varsa güveç kaplarımıza yoksa ısıya dayanıklı herhangi bir fırın kabına eşit şekilde paylaştırıyoruz. Pirinç kısmı tencerenin dip kısmında daha yoğun olacaktır. Bu sebeple kaplara paylaştırma işleminde sıvı kısmını ve pirinç kısmını dengeli almaya çalışınız.
Ayrı bir kabın içerisinde soğuttuğumuz sütlacın içerisine 1 yumurtanın sarısını da ekleyerek karıştırıyoruz. Bu karışımı da sütlaçların üzerine eşit şekilde paylaştırıyoruz.( Renk vermesi için)
Fırın tepsimizin içerisine güveç kaplarını yerleştiriyoruz ve kapların yarısına gelecek kadar su dolduruyoruz.

220 derece önceden ısıtılmış fırında sütlaçların üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz ve ardından fırından çıkarıyoruz. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında birkaç saat soğutuyoruz ve sütlacımız sunuma hazır hale geliyor.

SÜTLAÇ FIRINDA

Afiyet olsun.

Yorumlar