Brüksel Lahanası Yemeği (Düdüklü Tencerede)


Brüksel lahanası yemeği tarifi için gerekli olan malzemeler:

1 kilo Brüksel lahanası
1 adet büyük boy soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı un
Yarım kahve fincanı pirinç
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber, arzuya göre pul biber

Brüksel lahanası yemeği tarifi:

Brüksel lahanası yemeğinin yapımı kolay olmasıyla birlikte lezzeti de bir o kadar muhteşemdir. Sebze severler için vazgeçilmez bir öğün olmasının yanı sıra sebzelerle arası olmayan kişilerin, sebze yemeklerine olan bakış açılarını değiştirecek tatta ve dokuda yumuşacık bir lezzettir. Brüksel lahanası yemeğini yapmayı bilmeyenlerin resimli ve detaylı anlatımımla çok kolay bir şekilde yapabilecekleri, daha önce bu yemeği yapmış olanların ise daha kısa sürede ve pratik şekilde yapabilecekleri bir tariftir.


Brüksel lahanası yemeğimizin yapımına lahanaları bol suda güzelce yıkayarak başlıyoruz. Bir yemek kaşığı sirkeli su içerisinde 10 dakika bekletirsek daha iyi temizlenmiş ve arınmış olduğundan emin oluruz. Lahanaları yıkadıktan sonra fotoğrafta görüldüğü üzere tepelerinden kesiyoruz ve bıçak yardımıyla 4 e bölecekmiş gibi çiziyoruz. Bu işlemi yapmamızın amacı Brüksel lahanasının iç kısmının daha iyi pişmesini sağlamaktır.

Lahanaları hazırladıktan sonra yarım kahve fincanı pirinci sıcak suyla ıslatıp şişmesi için kenara alıyoruz.


Bu esnada 1 adet soğanı yemeklik olarak doğruyoruz. Düdüklü tenceremize 4 yemek kaşığı zeytinyağını ( isteğe bağlı olarak arttırıp azaltılabilir) koyuyoruz ve yağ kızdıktan sonra soğanları üzerine ekliyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra 1 yemek kaşığı unu ekliyoruz ve unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 1-2 dakika bu şekilde kavurmaya devam ediyoruz. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçasını da ilave ederek 1- 2 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. İçerisinde un olduğu için koyu bir kıvam alacaktır. Bu koyu kıvamı açmak için yarım su bardağı soğuk su ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.

Soğan, salça ve un karışımı kavrulduktan sonra öncesinde hazırlamış olduğumuz Brüksel lahanalarını içerisine ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz. Ardından şişen pirinçleri ve yarım limonun suyunu da düdüklü tenceremizin içerisine koyuyoruz. Tuz, karabiber ve arzuya göre kırmızı pul biberi de ilave ediyoruz.

Son aşama olarak yaklaşık 1,5 bardak sıcak suyu yemeğimizin üzerine ekliyoruz. Su miktarının çok olmamasına dikkat ediniz. Yemeğimizi düdüklü tencerede pişirdiğimiz için çok suya ihtiyacımız olmayacak, aksi takdirde yemeğimiz bol sulu ve lezzetsiz olacaktır. (Brüksel lahanalarının üzerini geçmeyecek şekilde su kullanmanız yeterlidir.)

Suyu da ekledikten sonra düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz ve düdüğünün açık olmasına(havada) dikkat ediyoruz. Orta ateşte düdüğünden ses gelene kadar pişiriyoruz. Ses gelmeye başladıktan sonra ocağımızı kısıyoruz ve 10-15 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz.


Afiyet olsun…

Yorumlar