Menemen Tarifi (Resimli Anlatım)


Menemen için gerekli olan malzemeler

1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
3 orta boy domates
4 adet yeşilbiber
2 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet taze soğan
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Kaşar

Menemenin yapılışı

Menemen, sofralarımızın her öğününde servis edilebilecek, Türk kültürüne uygun, besleyici yemeklerimizden birisidir.

Menemenin yapımı her ne kadar basit gibi gözükse de farklı ustalardan farklı lezzetlerde menemen yediğimizi unutmayalım. Kullanılan malzemelerin hepsinin aynı olmasına rağmen, pişirme sürelerindeki farklılık, menemenin lezzetine de aynı oranda yansımaktadır. Kıvamını tutturmak deyimi menemen yapımında önemli rol oynamaktadır. Dikkatli bir şekilde, sevgimizi katarak yapacağımız menemen sofralarımızın en lezzetli kurtarıcısıdır.

Menemenin yapımına bir adet soğan ve iki diş sarımsağı ince bir şekilde doğrayarak başlıyoruz. Tavamızı kızdırıyoruz ve iki yemek kaşığı tereyağını, bir yemek kaşığı zeytinyağını koyuyoruz. Üzerine soğanı ekleyip kavuruyoruz. Bir iki dakika rengi değişene kadar kısık ateşte kavurduktan sonra sarımsağı da ilave ediyoruz.



Soğan ve sarımsaklar pembeleşirken biberleri ince ince doğrayıp hazırlıyoruz. Ardından tavamıza biberleri de ilave ediyoruz. Bu esnada tavamızın kapağını kapatarak kısık ateşte pişirme işlemine devam ediyoruz. Kapağı kapatmadan pişirdiğiniz takdirde sebzeler pişmeden yanma kıvamına gelebilir.


Soğan, sarımsak ve biberler kavrulurken 3 adet orta boy sulu domatesi rendeleyip hazırlıyoruz. Tavamıza domatesleri de ilave ederek pişme işlemine kapak kapalı olacak şekilde devam ediyoruz.


Bu esnada iki adet yumurtayı ayrı bir kapta çırpıyoruz. Tuzunu, karabiberini tercihen pul biberini ilave ediyoruz.


Suyunu yavaş yavaş çeken domateslerin ve iyice pişmiş olan soğan biber karışımının üzerine çırpılmış yumurtaları ekleyip hafifçe karıştırıyoruz. Bu şekilde yumurtalar harcın içerisine eşit olarak dağılmış olacaktır. İnce ince doğranmış yeşilbiberi de (isteğe bağlı olarak eklenmeyedebilir) ilave ederek kapağını kapatıyoruz ve 1 (bir) dakika daha kısık ateş üzerinde tutuyoruz.


Ocağın altını kapattıktan sonra rendelenmiş kaşarı üzerine serperek sunuma hazır hale getiriyoruz.


Afiyet olsun…

Yorumlar